Header Ads

Screenshot-steno

Το ελληνικό ρεμπέτικο που έγινε από ροκ μέχρι χιπ χοπ και σάουντρακ ταινίας!

Έχει διασκευαστεί άπειρες φορές. Από ρεμπέτικο, έγινε τζαζ, ροκ, ποπ, χιπ χοπ, οριεντάλ! Γνωρίστε την «Αιγυπτιώτισσα» που κατέκτησε τον κόσμο! Ελάχιστα είναι τα ελληνικά τραγούδια τα οποία έχουν καταφέρει να σταθούν και να αφήσουν το στίγμα τους εκτός Ελλάδος. Ένα από αυτά, είναι αναμφισβήτητα και η «Μισιρλού».
Το τραγούδι αυτό, πρωτοκυκλοφόρησε το 1927 και οι στίχοι του είναι γραμμένοι από τον Μικρασιάτη πρόσφυγα Δημήτρη Πατρινό. Για την αρχική μουσική δεν είναι γνωστό σε ποιον ανήκει η σύνθεσή της. Το τραγούδι μιλάει για τον έρωτα ενός Χριστιανού για μια Μουσουλμάνα.
«Μισιρλού» σημαίνει «γυναίκα από την Αίγυπτο» ή «Αιγυπτιώτισσα» (Μισρ=Αίγυπτος στα αραβικά).
Το 1930, ένας Έλληνας ομογενής στην Αμερική, ο Τίτος ή Τέτος Δημητριάδης, κυκλοφόρησε το τραγούδι στις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν εκτός Ελλάδος. Όχι όμως και η τελευταία.
Μισιρλού (Τέτος Δημητριάδης -1927)
Έντεκα χρόνια αργότερα, ένας άλλος Ελληνοαμερικάνος μουσικός, ο Νίκος Ρουμπάνης, άλλαξε τον τόνο και τη μελωδία του κομματιού, δίνοντάς του έναν πιο ανατολίτικο τόνο. Αμέσως η «Μισιρλού» εντάχθηκε στο ρεπερτόριο μεγάλων ονομάτων της σουίνγκ μουσικής της εποχής όπως ο Woody Herman.
Μισιρλού - Woody Herman And His Orchestra (1941)
Η μεγάλη εκτίναξη της δημοφιλίας του κομματιού, έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέσα από την surf-rock σκηνή. Αυτό έγινε αρχικά από τον κιθαρίστα Ντικ Ντέιλ, ο οποίος του έδωσε μια άλλη διάσταση με την ηλεκτρική του κιθάρα.
Μισιρλού -Dick Dale (Live) 1995
Μετά τη ροκ, σειρά πήρε η ποπ. Υπεύθυνοι για αυτό, το διάσημο αμερικανικό συγκρότημα Beach Boys, που παρουσίασαν τη δική τους διασκευή το 1963 στο άλμπουμ «Surfin' USA»
Μισιρλού -Beach Boys
Το 1994, η «Μισιρλού» επανέρχεται δυναμικά, χάρη στον Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος επέλεξε τη διασκευή του Ντίκ Ντέιλ ως σάουντρακ στην ταινία «Pulp Fiction».
Μισιρλού -Pulp Fiction Soundtrack
Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2006, η Μισιρλού πέρασε και στην χιπ-χοπ μουσική σκηνή, αφού αποτέλεσε τη βάση του τραγουδιού «Pump it» του συγκροτήματος Black Eyed Peas.
Pump It-The Black Eyed Peas  (Official Music Video)

Ρεμπέτες και στέκια των ρεμπέτηδων

Πολλά έχουν λεχθεί  και έχουν γραφτεί  για τους  διάφορους ρεμπέτες. Λίκνο των  ρεμπέτηδων ήταν η περιοχή του Πειραιά, πρώτα η Δραπετσώνα...